söndag, februari 24, 2008

Lustfylld jakt efter den röda tråden


Vad kännetecknar en skribent? Jag tror att det är nyfikenhet, kreativitet och objektivitet blandat med empati, berättarlust och ödmjukhet inför omvärlden. Men minst lika viktig är viljan att lära sig nya saker och insikten att man aldrig blir fullärd.

Kärlek, spänning och ond, bråd död

Vi fick i uppdrag att skriva ”Den Röda Boken”, rena drömmen för en nyfiken skribent. Rött är en framfusig färg som förknippas med såväl spänning, fara och förbud som het kärlek och ångande passion. Den rymmer både makt, frihetskamp och ond, bråd död. Så det finns oändligt mycket att berätta. Vi valde att följa en fiktiv röd tråd inifrån det bultande röda hjärtat via kroppen, maten, drycken, kläderna och bostäderna hela vägen till naturen och ut till de avlägsna röda stjärnorna i Vintergatan.

Visste du att...

  • Om du äter 20 körsbär av sorten Balaton har de samma smärtstillande effekt som en värktablett.
  • Carl von Linné lät döpa hennabusken till "Lawsonia intermis" efter Isaac Lawson som hjälpte till att bekosta tryckningen av "Systema Naturae" 1735. Hennabuskens röda färgämne kallas "Lawson".
  • Det första stoppljuset sattes upp i London i december 1868.
  • Den kvinna som hjälpte polisen att sätta fast John Dillinger, även kallad "samhällets fiende nr 1" bar en röd klänning.
  • Det är järnoxiden i bottenslammet som har givit Röda floden sitt namn både på kinesiska och vietnamesiska - Yuan Jiang och Song Hong.
  • Bram Stoker hade tänkt att hans bok om Count Vampyre skulle heta "The Dead Un-Dead" men så kom han att inspireras av berättelserna om "dracul".
  • Den första hjärttransplantationen genomfördes 1967 i Kapstaden av hjärtkirurgen Christiaan Barnard. Idag är operationssalen ett museum.
Läs mer i "Den Röda Boken". Du kan köpa den direkt från oss, besök www.beep.se

Inga kommentarer: